Mental styrke er ikke genbetinget – det er et valg!

Å være mentalt sterk er et valg. Det handler om å ha nok selvtillit til å ikke la andre påvirke deg og disiplin for å holde det gående over tid. Den beste delen? Alle kan oppnå mental styrke! 

At enkelte er mentalt sterkere enn andre er ikke noe nytt. Forestill deg 2 personer med 2 helt ulike livssituasjoner. Den første er en norsk yrkessoldat som kjemper for livet i Syria hver dag. Den andre er butikkansatt og sitter bak kassen på Kiwi. 

Soldaten utfører gjøremålene uten ett eneste negativt signal, mens den butikkansatte klager over hvor sliten en er, hvor frekke kundene er og hvor sakte tiden går. Noe av det sistnevnte gjenkjennes – etter flere år som butikkmedarbeider.     


Forskjellen?

Det er ingen tvil om hvilke av nevnte scenarioer som innebærer mest fare og risiko. Det er heller ikke usannsynlig at kassaarbeideren elsket jobben sin tidligere, og man knapt hørte ett eneste klagens tegn i løpet av en vakt. Det som kan ha skjedd er at denne personen begynner å gå lei nåværende stilling.

Vedkommende har innsett at stillingen ikke rettferdiggjør potensialet. Soldaten på sin side ser en større mening med jobben – og ingen dag er lik. Den mentale styrken må være tilstede hos soldaten. Jobben må utføres uansett – med fare for liv som følge.


Komme seg videre

Travis Bradberry skrev for noen dager siden ett gjesteinnlegg på tidsskriften Entrepreneur hvor han snakket om hvordan en kan løse en såkalt «tapt sak». Han uttaler det å være “stuck” som en frustrerende situasjon å være i. De som ikke møter situasjonen med ett mentalt sterkt mindset risikerer å bli sittende på “stedet hvil”. 

En ting er viktig å forstå, det handler ikke om å være født mentalt sterk. Derimot går det på hvilken innstilling du møter utfordringer med. Hadde kassaarbeideren vært mentalt sterk ville det være naturlig å anta at vedkommende gikk rett til sjefen for å forhøre seg angående utviklingsmuligheter i butikken – i stedet for å surmule. 

 

<img src=”Mental styrke.jpg” alt=”Mental styrke kan læres. Foto.”/>
“Mental styrke = å bekymre seg mindre og i stedet gripe muligheter”. (Foto: fri for kommersiell bruk).

 

Tren deg mentalt sterk

Da snakker jeg ikke primært om treningsstudio, selv om det også kan være bra for deg. Forsøk først å gå inn i deg selv og observer innstillingen du møter dagligdagse utfordringer med. Å trene opp den mentale styrken kan ta tid, men det vil være verdt det. Summen av positivitet og mindre bekymringer rundt eksterne faktorer en ikke kan styre, fører til bedre søvnkvalitet og mindre stress – som igjen gjør deg mer målrettet og produktiv. For ikke å glemme helsegevinstene alle fordelene medfører. 

 

Kilder

Merket med: ,,,,

2 kommentarer til «Mental styrke er ikke genbetinget – det er et valg!»

  1. […] «Det er i motbakke det går oppover!». Det handler om motivasjon og nok mental styrke til å tørre å forbedre dine egenskaper. Og med det ønsker jeg deg lykke til med neste […]

  2. […] Dersom man kjenner at psyken i disse tider jobber i mot en ville jeg lest mitt tidløse blogginnlegg fra 2017: https://www.terjemelbye.no/2017/04/30/mental-styrke-genbetinget-valg/ […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Liker et eller flere av emnene jeg skriver om? Følg meg da vel?