Forbedre foredrag-og taleegenskapene dine!

Skal du holde den årlige talen på jobben eller har fått æren av å bli utnevnt som forlover med tilhørende forventning om tale? Er du en av de som svetter bare av tanken på å stå foran et publikum? Du er ikke alene.

Jeg har selv holdt taler i ulike sammenhenger og ser i ettertid at jeg ville nytt godt av litt generell kunnskap på forhånd. Når sant skal sies: Enkelte har det å formidle noe mer naturlig enn andre – slik som med alt annet. Uansett utgangspunkt vil noen nøkkeltips alltid komme godt med.

 

(Innlegget fortsetter under bildet).

<img src=”mikrofon.jpg” alt=”Tale i fyr og flamme. Foto.”/>
“Bare artister og noen hederlige unntak klarer å ta scenen med fyr og flamme, slik som kvinnen på bildet illustrerer. (Foto: fri for kommersiell bruk).

 

«Værsågod, nå er det din tur til å briljere med mikronen!”. Flere av oss kjenner godt til denne og forbinder det med nerver i høyspenn. Selv de profesjonelle som har det som levebrød opplever sommerfugler i magen før de skal foran publikum, i følge kommunikasjonsekspert Jill Schiefelbein. Schiefelbein bistår tidsskriften Entrepreneur med innhold fra tid til annen og her kommer noen «enkle» grep for å stille mer forberedt ved alt i fra taler til foredragholding:

 

Øyekontakt: Kanskje det mest utfordrende, men samtidig noe av det viktigste. Øyekontakt skaper tillit. Start gjerne med pannen, før du sakte fører blikket mot øynene.
Stemmebruk: Unngå å snakke for fort og utydelig, dette kan ordnes ved å vise tennene dine som igjen “løser” anspenthet i kjevemuskulaturen.
Beveg deg rundt: Mens de drevne ikke har noen problemer med å ha god presens ved å stå i ro, vil det være lettere for nybegynnere å snakke med innlevelse om man aktivt bruker kroppsspråk.
Sist, men ikke minst: Se deg litt rundt på forhånd for å bli kjent med atmosfæren og hvordan du skal løse forstyrrende elementer.

 

Virkemidlene kan fremstå enklere i teorien enn i praksis, men ønsker du å oppnå mest mulig stimulering for videreutvikling av deg selv og dine ferdigheter er det bare ett gammelt ordtak som gjelder: «Det er best å hoppe i det!».

…eller som en liten trøst og motivasjonsfaktor: «Det er i motbakke det går oppover!». Det handler om motivasjon og nok mental styrke til å tørre å forbedre dine egenskaper.

Og med det ønsker jeg deg lykke til med neste tale!

 

Merket med: ,,,,

2 kommentarer til «Forbedre foredrag-og taleegenskapene dine!»

  1. Hei Terje, dette var et ytterst pent og oversiktlig innlegg om hvordan forbedre sine tale ferdigheter. Må ærlig innrømme at dette er kriterier jeg selv benytter når rollen som talsmann skal inntas. Det settes stor pris på at du videreformidler så vell som understreker din erfaring og ditt kunnskapsnivå på et felt vi alle har mye å lære av deg. Imponert!

    1. Takk for hyggelig tilbakemelding, Håkon! Min erfaring på punktet er ikke all verdens sammenlignet med mange. Men ved å referere en ekspert (les: Schiefelbein ) og lure inn sine egne tanker i intro og avsluttningsvis har en brått kokt sammen et nyttig innlegg som kan appellere til flere lesere. Ha en fin kveld 🙂

      Hilsen Terje (forfatter)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Liker et eller flere av emnene jeg skriver om? Følg meg da vel?